Samensmelting van culturenWoonhuis Henri Polaklaan

In dit pand komen Oost en West letterlijk samen

Vanaf het moment dat ik een ruimte binnenstap, ontvouwd zich voor mij een scala aan mogelijkheden. Een invuloefening van het hoogste niveau waarvan ik op dat moment ook nog niet weet wat het eindresultaat zal zijn. Wat ik wel weet is dat mijn opdrachtgever en ik elkaar gevonden hebben in een gezamenlijk gedachtegoed en stijl, met als doel samen iets geweldigs te realiseren.

De woning aan de Henri Polaklaan telt vijf woonlagen. Naast de woonkeuken, playroom, en een gastenverblijf, zijn de ruimtes speels en licht, met diverse doorkijkjes. De prachtige meubelstukken, vaak uit Indonesië, vormen een harmonieus geheel met de gecreëerde ruimtes. Naast bijzondere meubels, de bewoners zijn liefhebber/verzamelaar, zijn de diverse lampen een lust voor het oog.

Zoals bij elk project, is het de kunst de wensen van de bewoners te vangen en te vertalen naar ruimtes die voor hen van een huis een thuis maken

De bel-etage valt op door het hoge plafond en de prachtige zithoek. Naast klassieke details, zoals de stalen trapleuning met krul en de parketvloer met een klassieke visgraat en bies, is er een raam in de vloer gemaakt voor meer licht in het souterrain.

Het gekozen kleurenpallet is warm. Hout, natuursteen en stofbehang wisselen elkaar af. De keuken ligt een etage hoger, maar houdt verbinding met de entree en de straat. Een mix van materialen maakt dat in het keukenontwerp Oosterse en Westerse elementen samensmelten. Het noten hout in combinatie met het gerecycled leer rond het kookeiland sluit mooi aan bij de eethoek en het wit marmeren werkblad zorgt voor een fijne, lichte plek om te koken. De hexagoon vloertegels liggen als eilandjes in de parketvloer, wat de ruimte haar ongedwongen karakter geeft.

De woonkamer bevind zich een verdieping hoger. De op maat gemaakte wandkast van wengé met messing panelen, sluit qua verhoudingen goed aan bij de haard. Door de inleg van wit marmer, lijkt het terug liggende deel van de kast haast te zweven.
Het stoffen behang van DWC (Dutch Walltextile Co,) geeft de wand een rijke uitstraling.
De lichtval maakt dat de tekstuur telkens anders wordt aangezet. Ook hier zijn de met zorg gekozen meubels ware eye-catchers, die dagelijks worden gebruikt.  

De master badkamer is ingetogen. De wanden zijn afgewerkt met beton ciré en het wastafelmeubel, met losse waskommen, is afgewerkt in amazoeke fineer en heeft een blad van travertin. De houten shutters zorgen voor privacy.

De slaapkamer is veel uitbundiger en uitgesproken. De kastenwand is een kunstwerk gelijk. Let op het kader rond de kastdeuren en het patroon van bladeren. De paneeldeuren zijn ingelegd met echt blad dat is verlijmd en voorzien van een dun laagje verf. Het geeft de wand een haast sprookjesachtig effect, dat doet denken aan verstilde engelenveren.

Op zolder zijn twee kinderkamers gerealiseerd, ook daar zie je subtiel de mix van culturen samenkomen. Zowel in de meubels als in de tegels in de badkamer, kleurrijke platta’s uit Marokko.

Een wereld project! Waar ik, samen met een bevlogen team aan heb gewerkt.


Involved parties:
Solid Nature – natuursteen
Luc Schoenmakers – interieurbouw
Atelier Rosenstok – Bouwkundig
Heat and Design – radiatoren
Tom Dixon – armaturen
Gessi – Sanitair
Designtegels – Marokkaanse Platta’s
Jasno shutters – Shutters
Sunway – raambekleding
Veto Timmerwerken – Aannemer/timmerman
Dutch Walltextile Co. – Stofbehang
Élitis – Behang

Photo’s by:
Rob Kater Photography

 

All images are under copyright ©Cris van Amsterdam