Publicatie in ‘BinnenWerk’

In een interview met BinnenWerk vertelt Cris van Amsterdam wat hem inspireerde in het design van bioscoop naar woonruimte.

In 1909 opende het theater haar deuren als Flora Bioscope Theater in het stadskasteel Blijdenstein aan de Oudegracht 156. De exploitanten waren de Duitsers H.F.A. Lübbe en E. Wulff. Na een forse verbouwing bood de smalle, diepe filmzaal plaats aan zo’n 500 stoelen en kostte een kaartje tussen de 10 en 50 guldencent. In de beginjaren was er een explicateur, die de geluidloze films van toelichting voorzag. Flora had in 1929 de Nederlandse primeur met de vertoning van een geluidsfilm. In 1939 nam A.F. Wolff de exploitatie over. Na de verbouwing in 1950 kreeg de bioscoop de naam Camera. Zes jaar later volgde er een uitbreiding naar het aangrenzende pand op nummer 154 waarin de Studio, met 212 zitplaatsen werd gevestigd.

De Studio kreeg het karakter van een “Arte house” bioscoop terwijl in de Camera de “betere publieksfilms” geprogrammeerd werden. Anno 2015 telde de Wolff Camera twee zalen met in totaal 504 zitplaatsen. Op 15 maart van dat jaar sloot de bioscoop, op dat moment de oudste nog draaiende bioscoop in Nederland.

Bekijk het volledige interview en een sneak preview van het pand hier.