Nieuwe Herengracht

Je ziet aan alles dat er met heel veel liefde aan is gewerkt

Vroeger liep er een rails over de begane grond van deze voormalige steenhouwerij in hartje Amsterdam. Deze rails heb ik terug laten komen en loopt nu vanaf de straat, door de keuken, tot in de serre, uiteraard verzonken en strak afgewerkt in de vloer. Het patroon van de wandtegels is geïnspireerd op de metro stations in Londen. Deze tegels zijn speciaal voor deze opdracht vervaardigd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum. De transformatie beslaat een verbouwing van 4 etages en een kelder, waarbij een prachtig trappenhuis en een lift, die de verdiepingen met elkaar verbinden. 

De florale, Art Nouveau patronen zie je overal terug. Aan het ontwerp voor de trap heb ik denkbeeldige vissen toegevoegd, een wens van de eigenaar. De unieke muurschildering in het gehele trappenhuis verandert van kleur en intensiteit, naarmate je omhoog loopt. Op de liftdeuren, die zijn afgewerkt met buffelleer, zijn de sierlijke patronen gestikt en op het glas van de tussendeuren maar ook van de douchewand, zijn ze geëtst. Zelfs in de mozaïek vloer van de badkamer komen deze accenten terug. De Art Nouveau elementen passen prachtig bij de Art Deco stijl van het huis.

Werkelijk alles wat je ziet is ontworpen en op maat gemaakt voor dit project

De bibliotheek is een fijne, intieme ruimte. Centraal hier staat de ‘spelletjes tafel’, gemaakt door Tim van Caubergh. Een organische tafel, waarbij de poot asymmetrisch is geplaatst en het blad is ingelegd met Onyx van blauw marmer, dat van onder wordt verlicht. Het blauwe marmer komt weer terug in de nissen van de bibliotheekkasten, die speciaal voor deze ruimte zijn ontworpen en vervaardigd. De living bevindt zich op dezelfde etage, waarbij de oorspronkelijk haarden in ere zijn hersteld en gerestaureerd en voorzien van een gashaard.

De living en slaapkamers zijn rijk gestoffeerd, met o.a. zijden behang en meerde lagen gordijnen. De houten vloeren zijn prachtig ingelegd met diverse patronen. Alles wat je ziet is ontworpen en op maat gemaakt voor dit project.

De majestueuze trapopgang, met een smeedijzeren balustrade en dubbele leuning voor de jonkies in huis, brengt je uiteindelijk op de 4e etage die ik heb getransformeerd tot een theater met bar, cinema en speelzolder. De vloer heb ik afgewerkt met een nieuwe gymvloer van smalle planken en hier is een lijnenspel, ‘mijn interpretatie’, van zaalvoetbal en badminton op aangebracht. De ruimte is afgewerkt met velours gordijnen en de wanden zijn bekleed met vilt, net als in een echt theater.


Betrokken partijen:
Bouwbedrijf van Schaik
Enderberg Interieurbouw / Timmerfabriek
Marlene Willemsen
Solid Nature
Studio Rublek
Home Couture By Bernie
Koninklijke Tichelaar BV
Dutch Walltextile Company

 

Fotografie:
Rob Kater Photography

 

All images are under copyright ©Cris van Amsterdam